OM OSS

«Fin farge!» er bloggen fra Tandembryggeriet. Her skal vi skrive litt om vårt  kjellerbryggeri i Stavanger, hvordan vi brygger og – ikke minst – hvordan ølene smaker.

Tandembryggeriet består av Tania Hildebrand-Habel og Andreas Habel. Vi kommer opprinnelig fra Bremen i Tyskland og har drevet med hjemmebrygging siden 1996. Da vi begynte med å brygge øl var det egentlig bare for moro skyld; dengang ante vi ikke hvilket omfang denne hobbyen ville komme til å få.

Vi flyttet til Norge i 2002 og fant raskt ut at tysk øltørst og norske ølpriser ikke passet sammen. Vi var glade for at vi hadde utstyr og (litt) kompetanse for å kunne brygge øl hjemme, og det gjorde vi!

I begynnelsen var det først og fremst billig produksjon av øl som sto i forgrunnen. Siden vi bodde i Oslo var veien henholdsvis kort til Norby Köpcenter i Strömstad, hvor vi bl.a. handlet ølsett fra Coopers.

Etterhvert oppdaget vi øl fra Nøgne Ø, og det tok ikke lang tid før vi gikk til anskaffelse av vårt første all grain-bryggeri og boken «Moderne hjemmebrygging».

De første ølene vi brygget på det nye bryggeriet var sikkert ikke veldig gode, men vi var jo glade for å kunne smake på noe annet enn stout og mørk ale som var de dominerende øltypene vi brygget på maltekstrakt.

Det nye bryggeriet hadde en kapasitet på ca. 25 l, og siden vi drakk noen øl under brygging og flasking var det ikke mye «netto» øl igjen. Vi innså at vi måtte øke produksjonen. Vårt valg falt på en Speidel Braumeister (50 l) som gjør det mulig å brygge ca. 45-50 l øl per batch, og det holder selv for tyskere!

I 2016 kjøpte vi i tillegg et brukt 3 kjeler-bryggeri (10 gal. Blichmann Boilermaker) som  vi bruker når vi skal brygge sterke øl.